Fackförbund för arbetare

Är du arbetare och funderar på att gå med i facket? Här hittar du information om de fackförbund som ingår i LO, som organiserar svenska arbetare. Alla facken inom LO är öppna för arbetare inom olika branscher. Läs mer för att hitta rätt fack för dig.

Vad är en arbetare?

Det finns ingen entydig definition som säger vad en arbetare är men vi ska försöka förklara det. Arbetaryrken är praktiska yrken där det ingår mycket fysiskt arbete. I en fabrik brukar man kalla arbetare för de som jobbar i produktionen. På en byggarbetsplats är arbetarna de som snickrar, målar och bygger själva huset eller byggnaden.

Inom den fackliga världen pratar man ofta om arbetare och tjänstemän. En vanlig definition som använts är att skilja dem åt är att arbetare producerar fysiska varor och tjänstemän utför tjänster. Denna definition stämmer i många fall men inte i alla. Exempelvis jobbar en butiksmedarbetare med service men det yrket räknas ändå som ett arbetaryrke.

Här är några exempel på arbetaryrken:

De flesta arbetaryrken kräver någon form av utbildning. På dagens arbetsmarknad är det vanligt med en praktisk utbildning på gymnasienivå, exempelvis inom frisör, bygg eller hotell och restaurang.

Fackförbund för arbetare

Om du jobbar med ett arbetaryrke ska du gå med i något av LO-fackförbunden. Det är de enda fackförbund som organiserar arbetare. De andra centralorganisationerna, Saco och TCO, organiserar fackförbund för akademiker respektive tjänstemän.

Här kan du se vilka fackförbund som ingår i LO och exempel på vilka yrkesgrupper som varje fackförbund vänder sig till.

Byggnads - arbetare inom byggsektorn, exempelvis: betongarbetare, byggnadsplåtslagare, dykare, elementmontörer, förrådsarbetare, glasmästeriarbetare, golvläggare, industrirörmontörer, kylmontörer, maskinförare, murare, plattsättare, rörsvetsare, ställningsbyggare, takmontörer, vvs-montörer, med flera.

Elektrikerförbundet - Arbetare som jobbar med elinstallation, t.ex. radiotekniker, tv-tekniker, hissmontörer, IT-tekniker, linjemontörer och kraftverksmaskinister.

Fastighetsanställdas förbund - Arbetare inom fastighetsbranschen och på bostadsföretag, exempelvis vaktmästare, elektriker, fönsterputsare och kvartersvärdar.

GS - Facket - Arbetare inom träindustrin, skogsbruk, tryckeriföretag eller den grafiska branschen.

Handels - Arbetare som jobbar inom butik- och detaljhandel, t.ex. butiksmedarbetare, kassamederbetare, varuplockare, lagerpersonal, etc.

Hotell- och Restaurangfacket - Arbetare inom hotell- och restaurang sektorn, t.ex. restaurangbiträden, servitriser & servitörer, hotellreceptionister, städare, kallskänkor, kockar, portier, croupier, vaktmästare, garderobsvakter, skidlärare, liftskötare, uthyrare.

IF Metall - arbetare inom industriella branscher, t.ex. montörer, verkstadsarbetare, maskinoperatörer, produktionsarbetare, reparatörer, truckförare, lagerarbetare

Kommunal - arbetare inom kommunal sektor, exempelvis barnsköterskor, boendeassistenter, elevassistenter, kokerskor, skolmåltidsbiträden, städare, skötare, personlig assistenter.

Livsmedelsarbetareförbundet - arbetare inom livsmedelsbranschen, exempelvis bagare och konfektionister.

Musikerförbundet - arrangörer, dirigenter, kapellmästare, kompositörer, körledare, musiker, musiklärare, tonsättare, m.fl.

Målareförbundet - billackerare, industrilackerare, målare, mätare, byggnadsmålare, materialarbetare, med flera.

Pappers - arbetare inom pappers- och massaindustrin.

SEKO - Arbetare inom statlig sektor, exempelvis behandlingsassistenter, brevbärare, lokförare, tågvärdar, väg- och järnvägsarbetare och administrativ personal.

Transport - lastbilsförare, taxichaufförer, bilbärgare, slamsugare, sophämtare, tidningsbud, med flera.

Informationen på denna sida kontrollerades senast: 2020-06-07

Läs också:
Läs också: