Byta fackförbund

Ska du byta fackförbund men vet inte hur du ska göra? Här hittar du information om hur du går tillväga för att byta fack och några viktiga saker att tänka på.

Varför byter folk fackförbund?

Det kan finnas olika anledningar till varför man vill byta fackförbund. En anledning kan vara att man har fått ett nytt jobb med andra arbetsuppgifter och i en helt annan sektor än där man jobbade tidigare. Eftersom fackförbund vänder sig till specifika yrkesgrupper, ofta inom särskilda sektorer och branscher, är det inte säkert att du kan fortsätta vara medlem i ditt nuvarande fackförbund. Om du fortfarande vill vara med i facket har du inget annat val än att byta fackförbund.

En annan anledning skulle kunna vara att man inte är nöjd med sitt nuvarande fackförbund. Om du känner att ditt nuvarande fackförbund inte lever upp till dina förväntningar så ger vi rådet att byta fack.

Erbjudande: Funderar du på att byta till Unionen? Klicka här för mer information.

Viktiga saker att tänka på om du ska byta fackförbund

Uppsägningstid

Alla fackförbund har en uppsägningstid. Oftast är uppsägningstiden 3 månander men det kan variera beroende på vilket fackförbund du är medlem i. Kolla upp hur lång uppsägningstid ditt nuvarande fackförbund har så du vet med säkerhet hur lång den är. När du vet det kan du enkelt räkna ut från och med vilket datum du vill gå med i ditt nuvarande fackförbund. På det här sättet slipper du betala dubbla fackavgifter eftersom du går med i ditt nya fackförbund vid samma månadsskifte som du lämnar ditt gamla fackförbund.

Exempel: Byta fackförbund till Unionen

Du är med i IF Metall men vill byta till Unionen. Du tar kontakt med din avdelning på IF Metall och säger att du vill byta från IF Metall till Unionen. Det kan finnas en uppsägningstid hos IF Metall som gör att du inte kan gå ur det facket genast. När du berättat för IF Metall att du vill avsluta ditt medlemskap där tar du kontakt med Unionen och går med i dem. Du behöver alltså kontakta båda fackförbunden var för sig, det går inte bara att kontakta den ena parten för att byta.

Tips! Du kan gå med i Unionen redan idag men välja från och med vilken månad ditt medlemskap ska börja gälla. Det betyder att du kan begära utträde ur ditt nuvarande fackförbund redan idag och samtidigt ansöka om medlemskap i Unionen. Du väljer själv från och med vilket datum du vill påbörja ditt medlemskap i Unionen. Klicka här för mer information.

Byt till rätt fackförbund

Läs på så mycket som möjligt om de olika fackliga organisationer som kan passa dig. Om du är missnöjd med ditt nuvarande fackförbund håller du säkert med om att du inte vill göra ett dåligt val en gång till. Genom att skaffa dig kunskap om de olika fackförbunden och vad de jobbar för ökar du dina chanser att välja rätt fackförbund.

Fråga kompisar och arbetskollegor, läs om de olika fackförbunden vi skriver om på den här sajten och besök varje fackförbunds hemsida för att hitta mer information. Du kan också ringa till fackförbunden och ställa frågor du har. Tänk på att varje fackförbund gärna tar emot dig som medlem (så länge du jobbar i deras sektor/bransch). Därför är det viktigt att du intar ett kritiskt förhållningssätt och synar varje fackförbunds erbjudande noga innan du bestämmer dig för att byta till det fackförbundet.

Övrigt

Kolla upp så du kan ta med dig dina intjänade månader för t.ex. inkomstförsäkring till ditt nya fackförbund. Det brukar vanligtvis gå bra men läs på vilka regler som gäller hos det fackförbund du vill byta till. Beroende på vilket fackförbund du byter till kanske du också måste byta a-kassa. Även här rekomenderar vi dig att läsa på reglerna vad som gäller vid byte från din a-kassa.


Utvalda Fackförbund:
Sveriges största fackförbund
Inkomstförsäkring
Råd & stöd när du behöver det
Läs mer

För arbetare inom välfärden
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt yrkesliv
Läs mer

Fackförbund för endast chefer
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt ledarskap
Läs mer