Seko

Seko, förkortning för Service- och Kommunikationsfacket, är ett svenskt fackförbund för anställda inom kommunikation och service. Bland medlemmarna hittas bland annat elmontörer, elektriker, postmän, lokalvårdare, lokförare, väg- och järnvägsarbetare, och många fler yrkesgrupper.

Om Seko

Seko grundades 1970 och är ett svenskt fackförbund inom LO. Seko organiserar arbetstagare inom nio olika yrkesområden; post, trafik, tele, sjöfolk, civila, energi, vård, försvar samt väg och ban. Exempel på yrkesgrupper som är medlemmar i Seko är serviceanställda inom universitet, högskolor och statliga myndigheter, tekniker och driftpersonal i kraftanläggningar, underhållsarbetare inom försvaret, lokförare och tågvärdar, anställda vid anstalter, med flera.

Seko vill finnas nära sina medlemmar och hjälpa dem med de frågor som de tycker är viktiga. Seko kan hjälpa sina medlemmar i frågor som lönetvister, arbetsskaderapporteringar och uppsägningsärenden.

Medlemsförmåner

Här är några av de medlemsförmåner du har som medlem i Seko.

Inkomstförsäkring – Inkomstförsäkringen ger dig ett ekonomiskt skydd om du skulle bli arbetslös. Den gör att du kan få ersättning som motsvarar 80 procent av din lön vid arbetslöshet.

Kollektivavtal – Seko kämpar bland annat för att ge dig och dina kollegor högre lön, bättre arbetstider och bättre pensionsvillkor. Dessa frågor och många andra frågor som rör din anställning regleras i kollektivavtalet.

Seko-kortet – Ett medlemskort som är laddat med olika rabatter, förmåner och erbjudanden som ges till alla Sekos medlemmar.

Försäkringar – Som Seko-medlem får du tillgång till ett visst antal försäkring som ingår i ditt medlemskap. Du får också möjlighet att teckna ytterligare försäkringar till förmånliga priser.

Rättshjälp – Seko kan hjälpa dig om du skulle behöva rättshjälp i en fråga som har betydelse för din anställning.

Ersättning vid strejk - Som fackmedlem får du konfliktersättning om din arbetsplats tas ut i strejk.

Fler medlemsförmåner som ges till Seko-medlemmar hittar du på Sekos webbplats.

Yrkesgrupper inom Seko

Här är några av de yrkesgrupper som kan bli medlemmar i Seko. De flesta medlemmarna hittas i offentliga sektorer men i takt med att många tidigare statliga verksamheter har avreglerats finns också medlemmar inom privata företag numera.

  • Administrativ personal
  • Behandlingsassistenter
  • Brevbärare
  • Civil personal inom försvaret
  • Lokalvårdare
  • Lokförare
  • Sjöfolk
  • Tågvärdar
  • Väg- och järnvägsarbetare

Informationen på denna sida kontrollerades senast: 2020-07-12

Seko
Grundat: 1970
Antal medlemmar: 131 986
Centralorganisation: LO
Inkomstförsäkring:
Bli medlem