Unionen

Unionen är ett fackförbund för tjänstemän i det privata arbetslivet. Det är Sveriges största fackförbund och har 700 000 medlemmar i hela Sverige.

Om Unionen

Unionen bildades genom en sammanslagning av de två förbunden Sif och HTF. Gränsdragningen mellan HTF:s och Sif:s avtalsområden suddades ut, många medlemmar kunde ha exakt samma arbetsuppgifter men olika lön och förmåner eftersom de tillhörde olika fackförbund. Sammanslagningen genomfördes för att stärka medlemmarnas position och hindra arbetsgivarna från att spela ut fackförbunden mot varandra.

Unionen vänder sig till alla tjänstemän i det privata arbetslivet, bland annat projektledare, ingenjörer, ekonomer, IT-konsulter och säljare. Chefer, studenter och egenföretagare är också medlemmar. Unionen är det största fackförbundet för det privata arbetslivet med över 700 000 medlemmar. De anser att det finns en styrka i att förena alla anställda på en arbetsplats i samma fackförbund.

Viktiga frågor för Unionen är tjänstemännens löner och villkor, att ha rätt till kompetensutveckling och att kunna ha en bra balans mellan arbete och fritid. De används till att driva frågor om till exempel tjänstemännens löner och villkor, rätten till kompetensutveckling och balans mellan arbete och fritid. Unionen är inte bunden till något politiskt parti.

Förmåner

Unionen har flera förmåner att erbjuda sina medlemmar, bland annat en inkomstförsäkring. Ersättningsnivån för inkomstförsäkringen varierar och beror på din bruttoinkomst. Som mest kan du få 80 % av en bruttoinkomst på 60 000 kronor per månad. En annan förmån är att du erbjuds förmånliga bolån hos SEB och Danske Bank. Du kan även få juridisk hjälp med din ekonomi. I förmånsutbudet ingår också kompetensutbildning.

  • Inkomstförsäkring - Upp till 80 % av en bruttoinkomst på 60 000 kronor per månad.
  • Förmånliga bolån - Bolån med bra ränta hos Danske Bank och SEB samt ekonomisk rådgivning för din privatekonomi.
  • Kompetensutveckling - Du kan få ersättning för kursavgifter, litteratur- och materialkostnader med upp till 3 425 kronor per termin.
  • Rabatt på tidningar - Du kan få rabatt på tidningar inom IT, ekonomi, juridik, motor och vetenskap.
  • Rabatt på gym - Du får 20 % rabatt på årskortspriset hos Actic och 50 % rabatt på medlemsavgiften.
  • Juridisk hjälp - Du kan få juridisk hjälp för till exempel bouppteckning eller hjälp med arbetsgivaravtal.
  • Medlemstidningen Karriär - I medlemstidningen kan du få inspiration till ett framgångsrikt yrkesliv.
  • Hjälp med CV- Unionen kan hjälpa dig med att granska ditt CV och ge dig tips inför arbetsintervjuer.

Unionen har många förmåner för sina medlemmar och det kan vara väl värt att läsa på om vilka förmåner som ingår i ditt medlemskap. Inkomstförsäkringen är den förmån som är mest populär, men du kan även få rabatt på årsavgift och månadsavgift på gymkort. Unionen har också många erbjudanden för dig som vill vidareutbilda dig eller satsa på kompetensutveckling.

Kontakta Unionen

På Unionens hemsida www.unionen.se kan du hitta de olika kontaktvägarna som erbjuds. Har du synpunkter eller förslag kan du klicka dig fram i rullmenyn och skicka in dessa direkt på hemsidan. Vill du kontakta Unionen för rådgivning eller har frågor om ditt medlemskap kan du ringa till medlemsrådgivningen på 0770-870 870. Du bör ha ditt BankID tillhands för verifiering.

Du har även möjlighet att mejla dina frågor och funderingar till unionen. Som medlem kan du mejla medlemsservicen på [email protected]. Vill du komma i kontakt med Unionen utan att vara medlem kan du gå in på www.unionen.se/kontor och välja den region du bor i. Har du frågor gällande Unionens A-kassa kan du ringa på 0770-777 788.

Exempel på yrkesgrupper som kan gå med i Unionen

Unionen är öppet för tjänstemän i det privata näringslivet. Här är en lista på vanliga yrken bland Unionens medlemmar.

Informationen på denna sida kontrollerades senast: 2021-04-04

Unionen
Grundat: 2008
Antal medlemmar: 700 000
Centralorganisation: TCO
Inkomstförsäkring: Ja
Bli medlem

Unionen Chef

Unionen Chef är Unionens medlemskap som riktar sig speciellt till dig som är chef. Medlemmar får ta del av unika erbjudanden och förmåner riktade till chefer. Läs mer