Fackförbund för logistiker

Jobbar du inom logistik eller studerar du till att bli logistiker? Det finns flera fackförbund för logistiker att välja, vi hjälper dig hitta rätt.

Hur du hittar rätt fack som logistiker

En logistiker jobbar med ett företags eller en organisations logistik. De kan även jobba med logistiken åt andra. Ett annat vanligt namn för logistiker är Supply Chain Manager men det finns olika logistikgrenar, vilket innebär att det även finns andra engelska namn för logistiker.

Logistik går ut på att ha kontroll över ett eller flera flöden. Det kan handla om flödet av material och råvaror till en fabrik, mat till ett område eller något helt annat. Logistikerns uppgift är att planera, samordna och säkerställa transporten av det som behövs. Just planeringen är viktig, om något kommer för tidigt kanske det inte finns plats på lagret. Kommer det för sent kan det sätta stopp för andra delar av verksamheten.

Många företag kan arbeta med logistik på ett eller annat sätt men det vanligaste är att producerande företag och transportföretag fokuserar på detta område. Logistiker behövs för speditionstjänster, produktionsplanering, transportplanering och många andra uppgifter.

Logistik är ett område som även är kopplat till ekonomi och matematik. Det finns många utbildningar som syftar till att lära en person allt de behöver för att kunna jobba med logistik. En del utbildningar är specialiserade för vissa branscher eller arbetsroller, exempelvis speditör, logistikadministration eller internationell logistik. Utbildningstiderna kan variera, oftast upp till två år men ibland kortare än så.

Om du har studerat till logistiker eller arbetat med logistik på något sätt kan du med fördel vända dig till ett fackförbund för logistiker. Vi ger dig förslag på några fack som du kan vända dig till.

Fackförbund för logistiker

Som logistiker kan du gå med i olika fackförbund. Själva valet beror på flera faktorer men oftast handlar det om din arbetsplats. Ett tips är att välja samma fackförbund som majoriteten har, alternativt fackförbundet som har tagit fram kollektivavtalet. Detta fackförbund kan ge dig bäst hjälp när det väl behövs. Här är några fackförbund som logistiker kan ansluta sig till.

Unionen

Om du jobbar som logistiker för den privata sektorn kan du med fördel ansluta dig till Unionen, det största fackförbundet i Sverige. Fackförbundet har över 600 000 medlemmar och de tar emot alla tjänstemän inom privat sektor, vilket innebär att dörrarna är stängda för logistiker som jobbar för staten på något sätt. Även personer som jobbar som konsulter inom logistik kan ansluta sig till Unionen.

Erbjudande: Unionens inkomstförsäkring ger extra skydd vid arbetslöshet

Trafik och järnväg

Detta är ett betydligt mindre fackförbund jämfört med Unionen, endast 3 800 medlemmar. De utnyttjar dock sin storlek genom att komma närmare medlemmarna och ge en mer personlig service och hjälp när det behövs. Detta fackförbund är för tjänstemän inom transportsektorn, speciellt inriktade på personer som arbetar med spårtrafik. Även personer som jobbar med dess infrastruktur eller med stödfunktioner är välkomna till detta fackförbund, oavsett om arbetsplatsen är privat, statlig eller kommunal.

Ledarna

Om du jobbar som logistiker och dessutom har en chefsroll är Ledarna ett bra fackförbund att gå med i. I Ledarnas medlemskap ingår bland annat en inkomstförsäkring och speciellt anpassat stöd till chefer.

Läs mer om Ledarna

Fackförbundet ST

Fackförbundet ST, tidigare kallat Statstjänstemannaförbundet, är ett fackförbund för personer som jobbar inom statliga myndigheter, skolor, universitet och så vidare. De har över 90 000 medlemmar, varav de flesta kommer från skolor, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Skatteverket. Om du jobbar som logistiker hos en av dessa myndigheter, eller kanske ett statligt bolag, kan du gå med i fackförbundet ST.

Svenska Transportarbetareförbundet

Ett stort fackförbund som grundades redan 1897. Transport har idag över 60 000 medlemmar och de tar emot medlemmar från alla möjliga branscher inom området transport, bland annat expressfirmor, godsterminaler, budbilar, reklamdistributionsföretag, speditionsfirmor, åkerier och så vidare. Om du jobbar som logistiker för ett företag inom dessa branscher kan du gå med i detta fackförbund.

SEKO

SEKO står för Service- och kommunikationsfacket. Det är ett fackförbund med över 130 000 medlemmar inom nio branscher. Här ingår bland annat branscher som post, trafik samt väg & ban. Logistiker som jobbar för posten eller på en flygplats kan gå med här.

Fördelarna med att gå med i ett fackförbund

När det kommer till att gå med i ett fackförbund finns det många fördelar, inte minst att du snabbt får hjälp om något skulle hända på arbetsplatsen. De olika fackförbunden har även sina egna medlemsförmåner, exempelvis speciella försäkringar och erbjudanden som endast medlemmarna får nyttja.

Utvalda Fackförbund:
Sveriges största fackförbund
Inkomstförsäkring
Råd & stöd när du behöver det
Läs mer

För arbetare inom välfärden
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt yrkesliv
Läs mer

Fackförbund för endast chefer
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt ledarskap
Läs mer