Fackförbund för speditörer

Speditörer utför ett stort organisatoriskt jobb när det kommer till att transportera varor från en plats till en annan. Jobbar du som speditör kan du gå med i flera fackförbund, vi hjälper dig hitta och välja rätt.

Så jobbar en speditör

En speditör är en person som jobbar med transport eller frakt av varor och produkter. Speditören har en administrativ och organiserande tjänst. Företag eller personer som vill transportera varor till Sverige från ett annat land kan vända sig till speditören för att få hjälp.

Speditören sköter bokningen av frakten (via flyg, båt eller lastbil), tullklareringen, lagerhanteringen och allt annat som har att göra med själva transporten. Det är inte speditören som personligen utför de olika uppgifterna, de ser till att allt blir gjort av underleverantörer.

Speditören utför komplicerade uppdrag åt olika kunder. Detta ställer höga krav på speditörens förmåga att planera rutter. Dessutom måste de även behärska gällande lagar och regler för import och export, avtal och mycket mer. Personer som arbetar som speditörer har oftast en logistisk utbildning i bagaget. Det finns flera utbildningar för att bli speditör, många med speciella inriktningar som exempelvis miljöprofil, tullspecialist och så vidare.

Om du jobbar som speditör har du flera fackförbund att välja mellan. Vi går igenom vilka alternativ du har.

Unionen

Unionen organiserar tjänstemän inom den privata sektorn. Här ingår projektledare, administratörer och även speditörer. Trots att Unionen är relativt nytt, fackförbundet grundades 2008, är detta Sveriges största fackförbund. Med över 650 000 medlemmar inom alla möjliga branscher är detta ett utmärkt alternativ när du vill gå med i ett fack.

Gå till Unionens hemsida

Transportarbetarförbundet

Transportär en av de äldre fackförbunden, de grundades redan 1897 och har cirka 67 000 medlemmar. Detta fack vänder sig till alla som jobbar inom transportbranschen, från åkerier och taxifirmor till biluthyrningsföretag och godsterminaler. Som speditör arbetar du inom transportbranschen och kan med fördel gå med i detta fack.

TJ – Trafik och Järnväg

Ett fackförbund för dig som jobbar med något relaterat till transportbranschen. Som speditör är du oftast direkt verksam i denna bransch, vilket innebär att du har möjlighet att gå med i detta fackförbund. TJ är relativt litet jämfört med andra fack, endast 4 000 medlemmar, men det ger dig möjlighet att få en mer personlig kontakt med facket.

Välj ett fackförbund som passar dig

Är du osäker på vilket fack du ska tillhöra? Du kan undersöka detta på flera sätt. Antingen hör du dig för med dina kollegor. Det kan finnas flera personer som redan är anslutna till ett specifikt fack, ibland finns det även en facklig klubb på arbetsplatsen. Du kan även höra av dig till de olika fackförbunden för att kolla om just du kan bli medlem med dina specifika förutsättningar.

Tänk på att de olika fackförbunden har sina speciella medlemsförmåner. Dessa kan variera en hel del men vanliga förmåner är möjligheten att teckna bättre hemförsäkring eller inkomstförsäkring, juridisk rådgivning och ekonomiskt stöd vid tvister, ersättning vid strejk, kompetensutveckling och mycket mer.

Utvalda Fackförbund:
Sveriges största fackförbund
Inkomstförsäkring
Råd & stöd när du behöver det
Läs mer

För arbetare inom välfärden
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt yrkesliv
Läs mer

Fackförbund för endast chefer
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt ledarskap
Läs mer