Fackförbundet ST

Fackförbundet ST hette tidigare Statstjänstemannaförbundet och är ett fackförbund för dig som jobbar inom den statliga sektorn.

Om Fackförbundet ST

ST är ett fackförbund för statligt anställda vars rötter går tillbaka till 1904. ST i sin nuvarande form grundades år 2003 då man bytte namn från Statstjänstemannaförbundet till fackförbundet ST – vilket är en förkortning av det tidigare namnet. ST:s medlemmar hittas på högskolor och universitet, statliga myndigheter och i övrig statlig sektor.

Fackförbundet ST har 95 000 medlemmar och deras medlemmar har olika bakgrund och skiftande arbetsuppgifter. Den gemensamma nämnaren är den statliga anställningen och strävan efter att gemensamt förbättra arbetsvillkoren för sig själv och sina kollegor i den statliga sektorn.

Medlemsförmåner hos Fackförbundet ST

Här är några av medlemsförmånerna du får som medlem i fackförbundet ST.

Inkomstförsäkring – Alla medlemmar i ST får en inkomstförsäkring via sitt fackmedlemskap. Inkomstförsäkringen kompletterar den ersättning du får från a-kassan med upp till 80 procent av din lön om du skulle bli arbetslös. Inkomstförsäkringen ger ett ökat ekonomiskt skydd om du skulle bli arbetslös om du tjänar mer än maxtaket i a-kassan.

Förhandlingshjälp – ST:s ombudsmän och jurister är experter på vilka lagar och regler som gäller inom statlig sektor. Om du får problem kan du vända dig till dem för att få hjälp.

Rådgivning om lönen – Du kan ta hjälp av ST:s lönerådgivare inför lönesamtalet för att få en bättre bild av hur löneläget ser ut på din arbetsplats. Du får också tips kring hur du kan lägga upp din löneförhandling och vilka punkter som du bör ta upp under ditt lönesamtal med arbetsgivaren.

Lån och banktjänster

- ST har förhandlat fram bättre avtal med olika banker som gör att du får förmånligare villkor hos banken än icke-medlemmar.

Fler medlemsförmåner hittar du på ST:s webbplats.

Yrkesgrupper i fackförbundet ST

Du kan bli medlem i fackförbundet ST om din arbetsplats är inom den statliga sektorn. Vanliga medlemstyper är lärare, ekonomer, doktorander, chefer och andra slags tjänstemän.

Informationen på denna sida kontrollerades senast: 2020-07-08
Fackförbundet ST
Grundat: 2003
Antal medlemmar: 95 000
Centralorganisation: TCO
Inkomstförsäkring:
Bli medlem