Fackförbund för kommunikatörer

Jobbar du som kommunikatör? Vi har samlat flera tips på fackförbund som tar emot just kommunikatörer.

Hur du hittar rätt fack som kommunikatör

En kommunikatörs arbetsuppgifter kan variera en hel del, vilket gör yrkesrollen svår att definiera. Det kan exempelvis handla om att arbeta med:

Kommunikatörens roll är att hjälpa ett företag eller en organisation att kommunicera rätt genom att ha en strategisk roll. Kommunikatören har ett varumärkesansvar och är oftast delaktig i flera projekt samtidigt. Kommunikatören kommer inte nödvändigtvis att skapa informationen, reklamen, affischerna eller reklamfilmerna men hen kommer att se till att informationen som kommuniceras är i linje med varumärket och att budskapet uppfattas på rätt sätt av mottagaren.

I vissa fall ingår det i kommunikatörens arbetsuppgifter att även skapa innehåll på olika sätt eller ansvara för att innehållet blir skapat.

Det finns många vägar att gå för att bli en kommunikatör men de allra flesta går en utbildning inom journalistik, mediekunskap eller kommunikation. Enligt organisationen Sveriges Kommunikatörer finns det cirka 40 utbildningar som är inriktade på yrket kommunikatör. Känner du igen dig i beskrivningen av yrket? Arbetar du som en kommunikatör på något sätt, finns det flera fackförbund som du kan ansluta dig till.

Olika fackförbund som passar för kommunikatörer

Det finns inget specifikt fackförbund som är helt och hållet inriktad på kommunikatörer. Däremot finns det flera fackförbund som tar emot personer som jobbar som kommunikatör av något slag. Vi går igenom de olika fackförbunden som kan ta emot dig.

Jusek

Jusek är en fackorganisation för bland annat ekonomer jurister, systemvetare, samhällsvetare och även för just kommunikatörer. Fackförbundet grundades redan 1937 och har idag runt 85 000 medlemmar. Som kommunikatör och medlem hos fackförbundet Jusek kan du få hjälp med flera saker, bland annat att prata lön med din arbetsgivare.

Läs mer om Jusek

Vision

Fackförbundet Vision grundades 1936, då under namnet SKTF (Sveriges kommunaltjänstemannaförbund). Namnbytet till Vision skedde 2011 och de har cirka 195 000 medlemmar inom flera olika yrken. Vision tar emot kommunikatörer som jobbar för kommunen eller landstinget. De tar även emot kommunikatörer som arbetar för Svenska kyrkan eller för ett företag som har någon koppling till välfärden.

DIK

DIK står för dokumentation, information och kultur. Det är ett fackförbund för personer som jobbar med kultur eller inom kommunikation och reklam. DIK:s medlemmar jobbar inom flera olika yrken, från bibliotek och museum till områden som språk, turism, reklam och kulturadministration. Fackförbundet grundades 1972 och har idag 21 000 medlemmar.

ST

En kommunikatör kan arbeta både för den privata sektorn och inom en statlig myndighet. Om kommunikatören jobbar inom en statlig myndighet, ett statligt bolag, ett universitet eller en högskola kan de ansluta sig till Fackförbundet ST. Detta fackförbund grundades 1904 och har cirka 90 000 medlemmar fördelat över 95 avdelningar. Exempel på avdelning är Universitets- och Högskoleområdet, ST inom Arbetsförmedlingen och ST inom Försäkringskassan.

Unionen

Unionen grundades 2008 och har cirka 650 000 medlemmar. Detta är Sveriges största fackförbund och de tar emot medlemmar från flera olika yrkesgrupper och områden. Du kan ansluta dig till fackförbundet Unionen om du arbetar inom någon av de branscher som hamnar under Unionens organisationsområde. Där ingår ett flertal branscher, bland annat:

Om en arbetsplats tillhör en av Unionens organisationsområden kan samtliga tjänstemän gå med i fackförbundet, oavsett vilken befattning de har. Det spelar inte heller någon roll hur lönen ser ut eller vilken tidigare utbildning de har med sig i bagaget. Många som arbetar som kommunikatörer gör det genom ett eget företag. Som egenföretagare har du möjlighet att ansluta dig till bland annat Unionen, oavsett om du jobbar som kommunikatör eller ej.

Läs mer om Unionen och de förmåner du får som medlem

Fördelar med att ansluta sig till ett fackförbund

Det finns många fördelar med att ansluta sig till ett fackförbund, oavsett vilken du väljer. Du kan exempelvis få hjälp och stöd vid en tvist med arbetsgivaren.

Du kan även få tillgång till kurser för att vidareutbilda dig. Många fackförbund erbjuder karriärcoachning och kan även hjälpa dig med dina lönesamtal, exempelvis genom att ge dig information om andras löner som tillhör samma yrkesgrupp som du. Det är inget krav att vara med i ett fackförbund för att kunna gå med i en a-kassa.

Om du är osäker på ifall du får vara med i ett fackförbund eller ej, kan du alltid ta kontakt med fackförbundet direkt och fråga. De flesta fackförbund har armarna öppna och tar mer än gärna emot nya medlemmar.

Utvalda Fackförbund:
Sveriges största fackförbund
Inkomstförsäkring
Råd & stöd när du behöver det
Läs mer

För arbetare inom välfärden
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt yrkesliv
Läs mer

Fackförbund för endast chefer
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt ledarskap
Läs mer