Fackförbund för systemvetare

Systemvetare är en akademisk titel som du får när du har genomfört en systemvetenskaplig utbildning. Här går vi igenom olika fackförbund som systemvetare kan ansluta sig till.

Fackförbund för systemvetare

Det finns två saker att tänka på när det kommer till fackförbunden som du kan ansluta dig till. Först och främst har du möjlighet att bli medlem i ett akademiskt fackförbund helt baserat på din långa utbildning.

Du kan även ansluta dig till ett fackförbund baserat på din yrkestitel och din bransch. Oavsett vilket fackförbund du ansluter dig till finns det flera fördelar och förmåner att ta del av. Detta är några av de fackförbund du kan ansluta dig till som systemvetare.

Jusek

Jusek är en fackorganisation som grundades 1937 och de har cirka 85 000 medlemmar. De vänder sig till ekonomer, samhällsvetare, jurister och numera även IT-akademiker. Jusek valde att byta från just systemvetare till IT-akademiker för att förtydliga vilka som tillhör denna utbildningsgrupp. Sedan november 2018 ersatte de namnet systemvetare med IT-akademiker. Det nya namnet kan följa med även om IT-branschen och utbildningarna byter skepnad och namn.

Läs mer om Jusek

Unionen

Unionen vänder sig inte specifikt till personer som gått vissa utbildningar, här är det istället ditt arbete och din bransch som styr om du kan bli medlem. Systemutvecklare, programmerare och många andra inom IT-branschen kan ansluta sig till just Unionen. Unionen är Sveriges största fackförbund med över 640 000 medlemmar.

Läs mer om Unionen

Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer är det största fackförbundet inom SACO med cirka 150 000 medlemmar. Fackförbundet vänder sig inte specifikt till systemvetare men det finns systemvetenskapliga utbildningar som även leder till titeln ingenjör. Om du har studerat en sådan utbildning eller om du arbetar som ingenjör av något slag kan du med fördel ansluta dig till fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

Fördelar med att gå med i facket

Fackföreningar och fackförbund är viktiga av flera anledningar. De skapades för att organisera och representera arbetarna gentemot arbetsgivarna. Fackförbundens syfte är att förbättra medlemmarnas arbetsvillkor och löner, säkerställa att arbetsmiljön är god och generellt se till att arbetsgivare sköter sig. Det finns många fördelar med att gå med i ett fackförbund, oavsett vilket du ansluter dig till.

De allra vanligaste medlemsförmånerna du får är tillgång till lönestatistik, vilket är bra när du ska löneförhandla. I många fall kan du även få coachning inför lönesnacket. Dessutom får du även hjälp vid tvister och konflikter. Denna hjälp kan handla om juridisk rådgivning och ekonomiskt bidrag.

Många förmåner är unika för de specifika fackförbunden. Det kan exempelvis handla om att du får ta del av bättre villkor för din hemförsäkring, rabatt på branschtidningar eller att du får möjlighet att delta i en nätverksmiddag med andra medlemmar. Det är inte ovanligt med rabatterade kurser, föreläsningar och utbildningar för fackförbundets medlemmar.

Utvalda Fackförbund:
Sveriges största fackförbund
Inkomstförsäkring
Råd & stöd när du behöver det
Läs mer

För arbetare inom välfärden
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt yrkesliv
Läs mer

Fackförbund för endast chefer
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt ledarskap
Läs mer