Vilka fackförbund finns för statligt anställda?

I den här texten går vi igenom vilka fackförbund som finns för statligt anställda. Texten vänder sig till dig som ska börja jobba som statligt anställd och vill veta vilka fackförbund du kan välja mellan.

Förslag på fackförbund för statligt anställda

Här är förslag på fack för statligt anställda. Beroende på din arbetstitel kan givetvis vissa fackförbund passa bättre än andra.

Fackförbundet ST

Fackförbundet ST, även kallat Statstjänstemannaförbundet, är ett fack för statligt anställda oavsett befattning. Många av ST:s medlemmar har högskoleutbildning men det är inget krav – du kan bli medlem även om du inte har det. Det viktiga är att du är statligt anställd.

ST:s medlemmar hittas vid svenska mydigheter, högskolor, universitet, statligt ägda bolag och stiftelser. ST är en del av TCO, Tjänstemännens Centralorganisation, och har 93 000 medlemmar. I medlemskapet ingår bland annat en inkomstförsäkring som ger dig ett bättre skydd vid arbetslöshet. Även om ST vänder sig till alla i statlig sektor så bör du komma ihåg att de i första hand är ett fackförbund för tjänstemän. Om din befattning är mer av ett arbetaryrke finns det andra fackförbund som passar dig bättre.

Ledarna

Ledarna är ett fristående fackförbund som endast vänder sig till chefer och ledare. Ledarna har ingen koppling till någon särskild sektor. Du kan alltså bli medlem här om du jobbar som chef och är statligt anställd. Fördelen med Ledarna är att du får ett fackförbund som är specialiserade på att stötta chefer vilket inget annat fackförbund är. Ska du jobba som chef inom statlig sektor är det alltså ett passande fackförbund för dig. Du kan också fortsätta vara medlem här om du en dag byter jobb till privat sektor.

Besök Ledarnas hemsida (länk öppnas i ny flik)

Saco-förbunden

Saco-förbunden kallas de fackförbund som ingår i Saco, Sveriges Akademikers Centralorganisation. Det som är bra med Saco-förbunden är att du kan vara medlem i ett fackförbund hela din yrkeskarriär oavsett vilken sektor du jobbar inom. Det beror på att alla Saco-förbund är uppdelade efter akademisk inriktning.

Exempelvis är Sveriges Ingenjörer ett fackförbund som är öppet för alla civilingenjörer – oavsett om medlemmen är statligt anställd eller jobbar i ett privat företag. Om du redan är med i ett Saco-förbund och ska byta jobb från privat till statlig sektor behöver du alltså inte byta fackförbund.

Vilket fackförbund väljer du?

Om du fortfarande känner dig osäker på vilket fackförbund du ska välja kan du gå in på de olika fackförbundens hemsidor och läsa vidare. Ett tips är att rådfråga dina kollegor om vilket fack de är med i. Kom ihåg att det alltid är en fördel att vara med i det fackförbund som finns representerat på din arbetsplats. På så sätt är du med i samma fackförbund som dina kollegor och ni kan bilda en enad front mot arbetsgivarparten och driva frågor tillsammans lokalt.


Utvalda Fackförbund:
Fackförbund för chefer
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt ledarskap
Läs mer