Fackförbund för samhällsvetare

Är du verksam som samhällsvetare och funderar på att gå med i ett fackförbund? Här hjälper vi dig hitta rätt fackförbund för samhällsvetare.

Hur du hittar rätt fack som samhällsvetare

Samhällsvetare jobbar med allt som har att göra med samhället, exempelvis att bygga städer, förebygga brott, utveckla näringslivet och mycket mer. De kan även arbeta med jämställdhet, miljön och så vidare. Samhällsvetare är med andra ord ett samlingsnamn för en grupp som har mycket god kunskap om samhället.

Många samhällsvetare behärskar även andra områden.

Mer specifikt ska samhällsvetare vara duktiga på att hitta, utvärdera, analysera och presentera information och data som sedan blir underlag för olika beslut. Dessa kunskaper är värdefulla inom ett flertal olika yrken, vilket innebär att personer som utbildat sig till samhällsvetare har möjlighet att vara verksamma inom ett flertal jobb.

Exempel på jobb som en samhällsvetare kan utföra:

Samhällsvetare kan även arbeta som handläggare för myndigheter som:

Det finns över 80 000 arbetande samhällsvetare i Sverige.

När det kommer till utbildning finns det flera utbildningar som leder till att du blir en ”samhällsvetare”. Något som de alla har gemensamt är att de tränar dig på att arbeta på ett analytiskt sätt. Det finns specifika samhällsvetarprogram och yrkesutbildningar med samhällsvetarriktning.

En samhällsvetenskaplig utbildning är oftast på tre år, ibland ännu mer om för de som vill ta en masters- eller doktorsexamen. Utbildningen innefattar flera ämnen, från ekonomi och juridik till kriminologi, statsvetenskap och mycket mer. Har du studerat till samhällsvetare eller jobbar du med något som innefattar dina kunskaper som samhällsvetare kan du ansluta dig till ett av följande fackförbund.

Dessa fackförbund passar för samhällsvetare

Jusek

Jusek organiserar akademiker som är samhällsvetare. Detta är ett fackförbund som är perfekt för dig som har utbildat dig och arbetar som samhällsvetare av något slag. Jusek har funnits sedan 1937 och de har idag cirka 85 000 medlemmar.

Läs mer om Juseks förmåner för samhällsvetare

Akademikerförbundet SSR

Akademikerförbundet SSR är ett fackförbund som vänder sig till personer med högre utbildning. Här ingår flera grupper, från beteendevetare, ekonomer och personalvetare till just samhällsvetare. Även akademikerna är ett stort fackförbund med cirka 71 000 medlemmar.

Fackförbundet ST

Som samhällsvetare är det sannolikt att du arbetar inom en statlig myndighet av något slag. Då kan du ansluta dig till Fackförbundet ST. Fackförbundet har cirka 90 000 medlemmar och de organiserar ungefär 95 avdelningar runt om i landet.

Fördelarna med att ansluta sig till ett fackförbund

Syftet med fackförbunden är att organisera och hjälpa alla arbetare inom den specifika branschen. Svenska Akademikerförbundet jobbar exempelvis för att hjälpa alla akademiker och eftersom samhällsvetare kräver studier på flera år innefattas de av detta område. Generellt arbetar fackförbunden för att stärka villkoren, bland annat genom kollektivavtal och dylikt.

Som medlem kan du även få flera förmåner, exempelvis i form av speciella inkomstförsäkringar, juridisk rådgivning vid konflikter och karriärvägledning. Det finns även fackförbund som erbjuder kurser, föreläsningar och utbildningar till sina medlemmar. Något som många uppskattar när de går med i facket är att de kan hjälpa till vid löneförhandlingarna, exempelvis genom att ge goda råd inför förhandlingen och tillhandahålla lönestatistik.

Utvalda Fackförbund:
Sveriges största fackförbund
Inkomstförsäkring
Råd & stöd när du behöver det
Läs mer

För arbetare inom välfärden
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt yrkesliv
Läs mer

Fackförbund för endast chefer
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt ledarskap
Läs mer