Fackförbund för jurister

Är du jurist och letar efter ett fackförbund? Här får du reda på vilka fackförbund som är öppna för jurister.

Hur du hittar rätt fack som jurist

Arbetar du som jurist eller håller du på att slutföra dina långa studier till jurist? Då kan du gå med i ett fackförbund. Det är bra både för nya och erfarna jurister. Vi hjälper dig välja rätt bland fackförbunden för jurister.

En jurist jobbar med juridiska problem av olika slag. Uppdragsgivaren kan vara ett företag, en förening, en privatperson och så vidare. Många gånger arbetar en jurist med att reda ut hur olika lagar och regler ska tolkas när det kommer till olika juridiska frågor. De kan även jobba med att skriva avtal åt olika parter, eller föra den ena partens talan i en konflikt. Juristen agerar då som en företrädare. En jurist är helt enkelt en expert på lagar och regler, både vad de säger och hur de ska tolkas.

En jurist kan vara en åklagare, det vill säga personen som ska bevisa att ett brott har skett. En jurist kan även vara advokat och försvarare i en eventuell rättegång. För att bli en jurist behöver du genomföra en juridisk utbildning på minst tre år. Det finns även längre utbildningar, exempelvis för att ta en mastersexamen, samt olika inriktningar att välja mellan. För att bli advokat måste du först vara en verksam jurist i minst tre år. Du behöver även genomföra en speciell utbildning innan din redbarhet och lämplighet bedöms av Advokatsamfundet.

Det finns många områden som en jurist kan specialisera sig på, exempelvis brottsmål, asylrätt och miljörätt. Även arbetsrätt, affärsjuridik och familjerätt är vanliga områden. Oavsett om du är jurist eller advokat kan du välja mellan flera fackförbund. Vi går igenom några av din alternativ.

Fackförbund som en jurist kan välja mellan

Om du studerar till jurist eller jobbar som en jurist idag kan du gå med i flera fackförbund. Vi har samlat några alternativ som du kan överväga.

Jusek

Fackförbundet Jusek är det största fackförbundet för jurister. Jusek är det vanligaste fackförbundet för jurister. Det är inte bara jurister som får ansluta sig till fackförbundet, även ekonomer, IT-akademiker och många andra är välkomna.

När du går med i Jusek som jurist kan du bland annat delta i deras mentorprogram. Perfekt för nya jurister som kan behöva lite råd och vägledning i början av karriären. Naturligtvis finns det även andra förmåner för dig som går med i Jusek. Detta fackförbund har runt 85 000 medlemmar.

Gå med i Jusek här

Fackförbundet ST

Fackförbundet ST är för personer som jobbar som statstjänstemän. De har över 95 000 medlemmar och tar in personer som jobbar för staten, för högskolor och för universitet. Är du en statligt anställd jurist kan du med fördel ansluta dig till fackförbundet ST.

Fördelarna med att gå med i ett fackförbund för jurister

Om du är jurist har du mycket att vinna på att gå med i ett fack. Först och främst hjälper du till att stärka din position på arbetsmarknaden när du stöttar ett fackförbund. Facket arbetar för att förbättra villkor och löner för sina medlemmar. Som medlem kan du även ta del av flera förmåner, bland annat flera försäkringar. Det är inte ovanligt att fackförbundsmedlemmar kan nyttja en egen inkomstförsäkring med goda villkor. Inkomstförsäkringen fungerar som ett komplement till a-kassan, vilket innebär att en jurist som blir arbetslös kan få ut en högre ersättning än vanligt.

Gå med i rätt fackförbund

Ibland är det inte din titel utan din arbetsplats som avgör vilket fackförbund du borde tillhöra. Det vanligaste är att du går med i samma fackförbund som alla andra på arbetsplatsen. Har du däremot en chefsroll så finns det fackförbund som passar bättre för denna arbetsposition, exempelvis fackförbundet Ledarna.

Utvalda Fackförbund:
Sveriges största fackförbund
Inkomstförsäkring
Råd & stöd när du behöver det
Läs mer

För arbetare inom välfärden
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt yrkesliv
Läs mer

Fackförbund för endast chefer
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt ledarskap
Läs mer