Tips inför lönesamtalet

Lönesamtal sker vanligtvis en gång per år. Om du vill öka dina chanser att få igenom dina lönekrav ska du förbereda dig noga inför lönesamtalet. Facket på din arbetsplats kan veta mer om hur lönerna sätts på ditt jobb. Ta därför kontakt med dem om du vill ha extra hjälp inför lönesamtalet.

Lönesamtal – tips och råd

Här är några bra tips och råd på hur du kan förbereda dig inför lönesamtalet.

Förbered dig i god tid

Det tål att sägas en gång till - förbered dig grundligt inför lönesamtalet. Du argumenterar bättre om du har övat innan och vässat dina argument. Tänk ut vilka motargument din chef kan tänkas ha och försök komma på nya argument för att bemöta dem. Fråga facket där du jobbar om de har några andra tips. Facket kan veta hur lönerna sätts på din arbetsplats och kan ha kunskap om vilken lönepolicy arbetsgivaren har (om det finns någon sådan).

Erbjudande: Inkomstförsäkring via Unionen - Bättre ekonomiskt skydd om du förlorar jobbet

Kolla lönestatistik

Om du är med i facket kan du kolla upp lönestatistik för din arbetsplats, ditt yrke eller bara allmänt inom din bransch. Det här ska du givetvis utnyttja för att kunna avgöra vilken lönenivå du ska lägga dig på under lönesamtalet.

Återkoppla till tidigare utvecklingssamtal

Återkoppla till målen som sattes på det senaste utvecklingssamtalet. Kolla igenom dina gamla anteckningar och se vad du och din chef kom överens om då. Tänk på att chefer inte har lika bra koll på vad du gör som du själv. Du behöver kunna motivera och ge bra exempel på vad du har gjort under året för att få chefen att förstå. Kom med konkreta exempel på hur du har uppnått de målen ni satte under utvecklingssamtalet.

Om du är ny på jobbet och inte haft något utvecklingssamtal tidigare kan du fråga chefen vad som krävs för att få högre lön. Men hör helst med facket först – annars finns risken att chefen försöker skjuta upp din löneförhöjning till nästa års lönesamtal.

Tips på hur du inte ska löneförhandla

Här är några saker du inte ska ta upp under lönesamtalet.

Din dåliga privatekonomi

Det är bara du, och verkligen inte din arbetsgivare, som har ansvar för din privatekonomi. Att ta upp dålig privatekonomi som ett argument för att få en löneförhöjning rekommenderas inte.

Jämförelse med andra

Du ska inte jämföra dig med andra på din arbetsplats och prata med chefen om hur mycket de har fått. Fokus ska ligga på dig själv och dina prestationer.

Hota med att säga upp dig

Om du inte får den löneförhöjning du vill ska du inte hota med att säga upp dig. Om du märker att du är på en arbetsplats där du inte trivs och känner att du inte längre utvecklas så har du såklart alltid valet att säga upp dig. Men ha is i magen och gör inget förhastat under lönesamtalet. Se till att göra klart med nytt jobb först innan du säger upp dig.


Utvalda Fackförbund:
Sveriges största fackförbund
Inkomstförsäkring
Råd & stöd när du behöver det
Läs mer

För arbetare inom välfärden
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt yrkesliv
Läs mer

Fackförbund för endast chefer
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt ledarskap
Läs mer