Svenska Journalistförbundet

Svenska Journalistförbundet är en facklig organisation för journalister.

Om Svenska Journalistförbundet

Förbundet grundades redan 1901 under namnet Svenska Journalistföreningen men ändrade till sitt nuvarande namn 1950. Svenska Journalistförbundet är en del av TCO och organiserar cirka 17 500 medlemmar. För att kunna bli medlem i Svenska Journalistförbundet måste man vara anställd vid ett svenskt massmedium eller ett massmedium som är verksamt i Sverige. Även frilansjournalister som kan styrka att de jobbar som journalist är välkomna som medlemmar.

En viktig fråga för Svenska Journalistförbundet är att bevaka att av de 13 journalistiska yrkesreglerna efterlevs och följs. Detta sker genom Journalistförbundets yrkesetiska nämnd som försöker skapa debatt kring yrkesetik i samhället. Andra viktiga frågor för Journalistförbundet är att värna yttrandefriheten och mångfalden i medierna samt att värna upphovsrätten.

Medlemsförmåner

Här hittar du några av de medlemsförmåner du får som medlem i Journalistförbundet.

Presskort – Journalistförbundets presskort ses som ett av de mer seriösare presskorten i Sverige. Kortet kan sökas av förbundets medlemmar som åtagit sig att följa branschens etiska regler.

Pressklubben – Medlemmar i förbundet får 20 procent rabatt på mat och dryck mot att de visar sitt medlemskort.

Semesterboende i Italien – Möjlighet att hyra semesterboende i Italien till förmånligt pris.

Försäkringar – Medlemmar får tillgång till olika typer av försäkringar. Vissa försäkringar ingår i fackmedlemskapet medan andra kan tecknas till ett förmånligare pris.

Gå in på Svenska Journalistförbundets hemsida för att hitta mer information om medlemsförmåner och vad förbundet jobbar för.

Yrkesgrupper

Svenska Journalistförbundet är öppet för journalister, både anställda och frilansare, som jobbar för svenskt massmedium eller ett massmedium som bedriver verksamhet i Sverige.Svenska Journalistförbundet

Grundat: 1901
Antal medlemmar: cirka 17 500
Centralorganisation: TCO
Bli medlem