Svenska Journalistförbundet

Svenska Journalistförbundet är en facklig organisation för journalister.

Om Svenska Journalistförbundet

Förbundet grundades redan 1901 under namnet Svenska Journalistföreningen men ändrade till sitt nuvarande namn 1950. Svenska Journalistförbundet är en del av TCO och organiserar cirka 15 000 medlemmar. För att kunna bli medlem i Svenska Journalistförbundet måste du vara anställd vid ett svenskt massmedium eller ett massmedium som är verksamt i Sverige. Även frilansjournalister som kan styrka att de jobbar som journalister är välkomna att bli medlemmar.

En viktig fråga för Svenska Journalistförbundet är att bevaka att av de 13 journalistiska yrkesreglerna efterlevs och följs. Detta sker genom Journalistförbundets yrkesetiska nämnd som försöker skapa debatt kring yrkesetik i samhället. Andra viktiga frågor för Journalistförbundet är att värna yttrandefriheten och mångfalden i medierna samt att värna upphovsrätten.

Medlemsförmåner

Här hittar du några av de medlemsförmåner du får som medlem i Journalistförbundet.

Presskort – Journalistförbundets presskort ses som ett av de mer seriösare presskorten i Sverige. Kortet kan sökas av förbundets medlemmar som åtagit sig att följa branschens etiska regler.

Pressklubben – Medlemmar i förbundet får 20 procent rabatt på mat och dryck mot att de visar upp sitt medlemskort på restaurangen Pressklubben i Stockholm.

Tidningen Journalisten – Medlemstidningen Journalisten bevakar hela mediebranschen. Både pappersutgåvan och digitalt inlogg ingår i medlemskapet.

Stipendier – Medlemmar i SJF har möjlighet att söka de stipendier som Journalistförbundet delar ut varje år.

Detaljerad lönestatistik – Medlemmar får access till en databas över löner inom mediebranschen. Bra att använda när du ska förhandla om din lön eller söker nytt jobb.

Gå in på Svenska Journalistförbundets hemsida för att hitta mer information om medlemsförmåner och vad förbundet jobbar för.

Yrkesgrupper

Svenska Journalistförbundet är öppet för journalister, både anställda och frilansare, som jobbar för svenskt massmedium eller ett massmedium som bedriver verksamhet i Sverige.

Informationen på denna sida kontrollerades senast: 2020-07-08
Svenska Journalistförbundet
Grundat: 1901
Antal medlemmar: 15 000
Centralorganisation: TCO
Inkomstförsäkring:
Bli medlem