Fackförbund för studenter

Letar du efter ett fackförbund för studenter? De flesta fackförbund är öppna för studenter att gå med i medan man pluggar. Fördelarna med att gå med i facket som student är att du får många bra erbjudanden som underlättar ditt studentliv och förbereder dig inför arbetslivet. Många fackförbund erbjuder också ett billigare medlemskap första året när du börjar jobba om du tidigare har varit studentmedlem.

Fackförbund för studenter

De flesta fackförbund är öppna för studenter att gå med i. Det är väldigt billigt för studenter att gå med i facket och fackförbunden skämmer gärna bort sina studenter med olika events och erbjudanden som studenter har nytta av under studietiden.

Studentmedlemskap i de flesta fackförbunden kostar bara 100 kronor för hela studietiden (oavsett hur många år du pluggar). Medlemskapet för studenter gäller ända tills du börjar jobba. Då ställs du inför valet om du vill fortsätta vara medlem i samma fack eller om du vill söka dig till ett annat fackförbund. Vissa fack för studenter är även helt gratis under studietiden.

Student skriver på whiteboard-tavla.

Vilket fackförbund passar mig som student?

Det beror på vad du utbildar dig till och vart du tror du kommer jobba efter studierna. Försök hitta ett fackförbund som passar in på det du utbildar dig till och vad du vill jobba med efter du har studerat färdigt.

Exempel: Om du pluggar till civilingenjör kan det vara passande att bli studentmedlem i Sveriges Ingenjörer. Läser du till socionom kan Akademikerförbundet SSR vara ett bra fackförbund för dig som student.

Även om du inte vet vart du kommer jobba efter studierna är det ändå en bra idé att gå med i ett fackförbund som student. Fackförbunden kan hjälpa dig med CV-granskning, träning inför arbetsintervjun, granskning av anställningsavtal och mycket mer. Det finns inget krav på att du måste vara medlem i fackförbundet när du börjar jobba och du kan enkelt säga upp ditt medlemskap om du skulle få jobb inom en annan bransch som företräds av ett annat fackförbund. Om du måste byta fackförbund när du börjar jobba har du förhoppningsvis bara förlorat en hundralapp men fått tillbaka så mycket mer i form av medlemsförmåner under studietiden.

Varför vill fackförbunden ha studenter som medlemmar?

Fackförbunden har insett att det är en bra idé att försöka locka till sig studenter medan de studerar. När studenten har pluggat färdigt är de redan med i ett fackförbund när de börjar jobba. Om studenten är nöjd med fackförbundet som man har varit med i under studietiden blir det naturligt att man fortsätter vara med i samma fackförbund när man beger sig ut i arbetslivet.

Vad kan facket göra för mig som är student?

Fackets främsta uppgift för studenter är att förbereda dig inför ditt kommande arbetsliv. Det sker på olika sätt. Många fackförbund anordnar lunchföreläsningar och seminarier inom det yrkesområde du utbildar dig.

Du får också olika rabatter och erbjudanden som du har nytta av som student. Klicka här för att läsa mer om hur det fungerar.

Kom ihåg att du kanske måste säga upp ditt studentmedlemskap när du slutar studera för att det inte ska övergå i ett vanligt medlemskap hos det facket. Hos vissa fackförbund måste du själv aktivt välja att gå med i det facket när du börjar jobba men i andra övergår studentmedlemskapet automatiskt till ett vanligt fackmedlemskap när du slutar studera och börjar jobba. Om du vill byta fackförbund från det du hade som student ska du därför i tid säga upp ditt medlemskap i ditt studentfack.

Några exempel på fack för studenter

Här går vi djupare in på vad du kan få ut av ditt studentmedlemskap hos några av fackförbunden. Lite längre ner hittar du en lista med länkar till fackförbundens avdelningar för studenter.

Unionen Student

Det kostar 100 kronor att bli medlem i Unionen Student. Unionen är ett fackförbund för tjänstemän i det privata näringslivet. Det är ett brett fackförbund som rymmer många olika medlemmar. Här kan du bli medlem om du pluggar ekonomi, teknik, data & it, marknadsföring och många andra utbildningar så länge du siktar på att jobba inom den privata sektorn när du pluggat färdigt.

Via Unionen Student kan du få din kurslitteratur betald, hjälp med att skriva CV och personligt brev, gå på simulerad arbetsintervjuträning, gå på workshops som anordnas på din skola och mycket mer.

Läs mer om Unionen Student

ST Student

ST är fackförbundet för statligt anställda. Du kan bli medlem medan du pluggar om du tror att du kommer jobba inom staten när du pluggat färdigt. Medlemskap i ST Student ges dig bland annat hjälp med CV-granskning, Linkedin-hjälp, karriärcoachning, intressanta föreläsningar, och mycket mer.

Läs mer om ST Student

Fysioterapeuternas studentsektion

Fysioterapeuternas studentsektion har till uppgift att vara en bro mellan din studietid och din begynnande karriär som fysioterapeut. I medlemskapet ingår bland annat förmånliga erbjudanden om försäkringar för dig som är student.

Klicka här för att läsa mer om Fysioterapeuterna för studenter

Lärarförbundet för studenter

Lärarförbundet erbjuder alla lärarstuderande gratis medlemskap medan de pluggar. I medlemskapet ingår en goodiebag med bra saker att ha under studierna, magasinet Läraren hem till din brevlåda, möjlighet att gå på Lärarförbundets kurser, tillgång till lönestatistik över lärarlöner, och mycket mer.

Klicka här för mer information om Lärarförbundet för studenter

Fackförbund för studenter: Fackförbund för studenter:
Sveriges största fackförbund inom privat sektor
Möjlighet att få din kurslitteratur betald
Endast 100 kronor för hela studietiden
Läs mer

Lista över fackförbundens studentavdelningar

Fackförbund Öppet för: Läs mer
Unionen Tjänstemän i privat sektor. Väldigt brett fackförbund - Många bra förmåner för studenter. Läs mer
Fackförbundet ST Tjänstemän inom statlig sektor. Läs mer
Akademikerförbundet SSR Akademiker i välfärdssektorn. Läs mer
DIK Akademikerstudenter inom kultur. Läs mer
Finansförbundet Studenter som studerar ekonomi och ser en framtid inom bank- och finansbranschen. Läs mer
Fysioterapeuterna Studenter som läser till att bli fysioterapeuter. Läs mer
Forena Studenter som studerar till att jobba inom försäkring och finans. Läs mer
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter Studenter som utbildar sig till arbetsterapeuter. Läs mer
Journalistförbundet Studenter som studerar journalistik eller media. Läs mer
Lärarförbundet För dig som studerar till lärare. Läs mer
Naturvetarna Studenter inom naturvetenskapliga ämnen på universitetsnivå. Läs mer
SRAT Akademiker inom hälsa, kommunikation och förvaltning. Läs mer
Sveriges Arkitekter Studenter som utbildar sig till arkitekter. Läs mer
Sveriges Ingenjörer Högskoleingenjörer och civilingenjörer. Läs mer
Sveriges läkarförbund Läkarstuderande. Läs mer
Sveriges Psykologförbund Studenter som studerar psykologi. Läs mer
Sveriges Tandläkarförbund Tandläkarstudenter. Läs mer
Teaterförbundet Studerande inom scen/film/media. Läs mer
Informationen på denna sida kontrollerades senast: 2020-06-07