Lärarnas riksförbund

Lärarnas riksförbund är en facklig organisation för lärare, studie- och yrkesvägledare.

Om Lärarnas riksförbund

Lärarnas riksförbund är ett fackförbund med gamla anor. 1884 grundades Svenska Lärarsällskapet vars syfte var att tillvarata lärarnas intressen och verka för undervisning. 1913 skedde en ombildning och namnet Läroverkslärarnas Riksförbund antogs. Sedan 1964 har förbundet gått under namnet Lärarnas riksförbund.

Lärarnas riksförbund tar emot medlemmar som är behöriga lärare, studievägledare och yrkesvägledare. För att kunna bli medlem måste du alltså ha en giltig examen som lärare, studievägledare eller yrkesvägledare. Lärarnas riksförbund är det största fackförbundet inom Saco och har cirka 90 000 medlemmar.

Lärarnas riksförbund driver och skapar opinion för frågor som är viktiga för svenska lärare och undervisningen i Sverige. Förbundet vill att staten ska ta ett ökat ansvar för den svenska skolan. Förbundet menar att detta är en förutsättning för att skapa en likvärdig skola för alla. En annan viktig fråga är att höja läraryrkets status och lönerna för lärare. En annan viktig fråga är att lärare får tid och möjlighet att tillämpa ny forskning i sin egen undervisning.

Medlemsförmåner

Här hittar du några av medlemsförmånerna du får som medlem i Lärarnas riksförbund. Fler medlemsförmåner hittar du på Lärarnas riksförbunds webbplats.

Inkomstförsäkring – I medlemskapet ingår en inkomstförsäkring som ger dig 80 procent av din lön om du skulle bli arbetslös. För att kunna ta del av inkomstförsäkringen måste du också vara med i a-kassan. Inkomstförsäkringen täcker skillnaden mellan a-kassans tak upp till 80 procent av din tidigare lön.

Rabatter och erbjudanden – Lärarnas Riksförbund har förhandlat fram olika rabatter och erbjudanden hos olika företag till sina 90000 medlemmar. Träningskort, teaterbesök, böcker och resor är några saker du kan få rabatt på.

Medlemsjouren – Du kan alltid vända dig till medlemsjouren om du har frågor som du vill att facket ska hjälpa dig med. Exempelvis kan du få hjälp med ditt anställningsavtal eller anställningsvillkor.

Skolvärlden – Skolvärlden är en tidning som bevakar den svenska skolan. Som medlem får du tidningen gratis hemskickad till dig.

Yrkesgrupper

Lärarnas riksförbund organiserar behöriga lärare, studievägledare och yrkesvägledare. För att kunna bli medlem måste du ha en examen för något av dessa yrken. Viktigt att poängtera är att Lärarnas riksförbund inte organiserar skolledare, till exempelvis rektorer.

Lärarnas Riksförbund

Grundat: 1964 i sin nuvarande form
Antal medlemmar: cirka 90 000
Centralorganisation: Saco
Bli medlem