Vilket fackförbund tillhör jag?

Funderar du på vilket fackförbund du tillhör? Så här kan du tänka.

Så får du reda på vilket fackförbund du tillhör

När du ska välja vilket fackförbund du ska tillhöra är det viktigt att kolla vilken typ av arbetstagare facket företräder. Fackförbunden inom LO företräder främst arbetare och fackförbunden som ingår i TCO är endast öppna för tjänstemän. Sedan finns även Saco som företräder akademiker.

Erbjudande: Gå med i Unionen - försäkra din inkomst

Här är skillnaden mellan arbetare, tjänsteman och akademiker.

Arbetare

Arbetare har ofta fysiska jobb eller serviceyrken. Arbetaryrken är oftast av praktisk karaktär. För vissa arbetaryrken kan det krävas utbildning eller att man går som lärling för att sära sig hantverket. Exempel på yrken som räknas som arbetare är frisör, snickare, snöröjare, lastbilsförare, butiksmedarbetare, maskinoperatör och undersköterska.

Tjänsteman

En tjänsteman jobbar med mer administrativa sysslor än en arbetare. För vissa tjänstemannayrken krävs ingen högre utbildning men det är väldigt vanligt att tjänstemän på dagens arbetsmarknad har högskoleutbildning. Exempel på yrken som räknas som tjänstemän är ingenjörer, ekonomer, redovisningsassistenter, sekreterare, projektledare och programmerare.

Akademiker

En akademiker har alltid en examen från högskola eller universitet. Akademiker kan vara anställda som t.ex. forskare vid en högskola. Det är också vanligt att akademiker tar steget ut i arbetslivet och jobbar som tjänstemän på olika företag. Om du är en tjänsteman med akademisk utbildning kan du alltså välja om du vill gå med i ett tjänstemannaförbund eller ett akademikerförbund.

Vilken sektor eller bransch företräder fackförbundet?

En annan sak som är viktig att kolla på är vilken sektor och bransch facket företräder. Vissa av fackförbunden är bara öppna för t.ex. dig som jobbar inom statlig sektor. Du ska gå med i det fackförbund som ligger närmast din bransch och sektor. Jobbar du t.ex. med ekonomi på ett företag i den privata sektorn är Unionen ett passade fackförbund. Om du jobbar som snickare är Byggnads ett fack som passar dig.

Läs alltid på först

Om valet står mellan flera fackförbund är det alltid en bra idé att läsa på om de olika fackförbunden innan du väljer vilket du vill tillhöra. Den här sajten är tänkt att ge dig en indikation på vilka fackförbund som kan vara aktuella men det finns ännu mer information att hitta på fackförbundens egna webbplatser. Där kan du också ställa frågor till facket innan du bestämmer dig för att gå med. Det är ingen mening att stressa fram ett beslut – läs på om de olika förbunden och ta reda på alla fakta innan du bestämmer dig för vilket fackförbund du ska gå med i.


Utvalda Fackförbund:
Sveriges största fackförbund
Inkomstförsäkring
Råd & stöd när du behöver det
Läs mer

För arbetare inom välfärden
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt yrkesliv
Läs mer

Fackförbund för endast chefer
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt ledarskap
Läs mer
Läs också: