Privat inkomstförsäkring

Om ditt fackförbund inte erbjuder en inkomstförsäkring har du ändå chansen att försäkra din inkomst. Lösningen är att teckna en inkomstförsäkring privat.

Teckna inkomstförsäkring privat

Att teckna en inkomstförsäkring via ett privat alternativ innebär att du inte tecknar inkomstförsäkringen via facket. Istället tecknar du inkomstförsäkringen via ett privat försäkringsbolag. Det finns olika sorters bolag att välja mellan. Vissa företag erbjuder många olika försäkringar medan andra är specialiserade på enbart inkomstförsäkringar.

Hur du väljer att göra är såklart helt upp till dig. Ett tips är att kolla med ditt nuvarande försäkringsbolag om de erbjuder privata inkomstförsäkringar. På detta sätt samlar du alla dina försäkringar hos samma försäkringsbolag vilket kan underlätta vardagen litegrann.

Behöver du en privat inkomstförsäkring?

Sedan maxtaket i a-kassan höjdes i september 2015 har behovet av både fackliga och privata inkomstförsäkringar minskat. Det beror på att fler klarar sig på enbart a-kassan idag och inte behöver ha någon inkomstförsäkring.

Tidigare låg a-kassans maxtak på 18 700 kronor per månad. Det betydde att om du bara var med i a-kassan fick du ut 80 procent av din lön om du blev arbetslös. Eftersom många tjänade mer än 18700 per månad valde de att teckna en inkomstförsäkring som höjde ersättningstaket. Med en inkomstförsäkring kunde de som tjänade mer än 18 700 per månad ändå få ut 80 procent av sin månadslön vid arbetslöshet.

Idag ligger maxtaket i a-kassan på 25025 kronor per månad före skatt. Det betyder att du inte får ut mer pengar per månad med en inkomstförsäkring om du har en månadslön som är lägre än 25025 kronor och har uppfylllt kraven för att få högsta ersättningen från a-kassan. Så länge du inte tjänar mer än 25025 kronor per månad är vårt råd därför att du inte behöver teckna en inkomstförsäkring - oavsett om du får den via facket eller tänkt att teckna den privat.

Glöm dock inte att du måste uppfylla kraven som a-kassan ställer på dig för att få högsta ersättning. Den informationen hittar du på din a-kassas hemsida.

Tjänar du mer än 25025 kronor per månad kan det däremot vara en god idé att teckna en inkomstförsäkring privat (om du inte kan eller vill göra det via ditt fackförbund).

Privat inkomstförsäkring kan ge förlängd ersättningsperiod

Det är möjligt att teckna en privat inkomstförsäkring som ett komplement till din fackliga inkomstförsäkring. Fackförbundens inkomstförsäkringar har alltid ett maximalt antal dagar. Om du vill förlänga ersättningsperioden kan du kolla om en privat inkomstförsäkring ger dig den möjligheten. Om detta är möjligt beror på hur lång ersättningsperiod du har från ditt fackförbunds inkomstförsäkring idag. OBS! Kolla med ditt fackförbund först om du kan förlänga ersättningsperioden. De flesta fackförbund erbjuder så kallade tilläggsförsäkringar som ger ett högre maxtak och längre ersättningsperiod för en lite högre månadskostnad.

Privat inkomstförsäkring:
Privat inkomstförsäkring
Passar både anställda och egenföretagare
Ersättning upp till 300 dagar
Läs mer


Facklig inkomstförsäkring:
Inkomstförsäkring via Unionen
Passar anställda, chefer och egenföretagare
Just nu: 3 månader utan kostnad
Läs mer