Medlemslån

Som medlem i ett fackförbund får du många medlemsförmåner, bland annat möjligheten att teckna ett lån med bättre villkor och lägre ränta än vanligt. För att kunna nyttja det specifika medlemslånet behöver du oftast ett intyg som visar hur länge du har varit medlem hos ett fackförbund. Det förutsätter även att fackförbundet har ett avtal med långivaren.

Medlemslån varierar baserat på fackförbund och långivare

Det första du bör känna till är att ett medlemslån kan variera en hel del. Det beror på två saker, vilket fackförbund det gäller och vilken långivare som står för lånet. Ett fackförbund kan förhandla med flera banker och långivare. Detta ger dig som är medlem hos fackförbundet möjlighet att teckna ett medlemslån med bättre ränta.

Det är inte bara räntan som kan vara bättre, även andra lånerelaterade faktorer är vanligtvis bättre när du går genom facket. Det kan exempelvis handla om att det blir lättare att få lånet beviljat. Det går dock inte att komma undan den vanliga processen, en långivare kommer alltid att utföra en kreditkontroll innan de beviljar ett lån. Om du har betalningsanmärkningar är sannolikheten låg att du får ditt lån.

För- och nackdelar med ett medlemslån

Det finns både för- och nackdelar med att fackförbund förhandlar fram bra medlemslån till sina medlemmar. Fördelarna är naturligtvis att medlemmarna får bättre villkor. Om du är medlem hos ett fackförbund och ändå behöver ta ett lån kan du alltid gå via medlemslånet.

Medlemslån är oftast ett privatlån

Notera dock att det oftast handlar om ett privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet. Dessa lån har av naturen lite högre ränta jämfört med ett lån där du använder bostaden eller bilen som säkerhet. Privatlån brukar även kallas för konsumtionslån eller blancolån. Det är ett kostsamt lån som i de flesta fall bör undvikas. Genom ett medlemslån kan du åtminstone få ned räntan en del. Det finns privatlån med ränta på mer än 10 %.

Ha koll på räntan

Ränteformen är oftast redan bestämd, vilket innebär att alla som är medlemmar och ansöker om medlemslånet kommer att få rörlig ränta eller fast ränta beroende på vad som har bestämts. Det innebär i sig inte att detta är den allra bästa räntan. Du kan förhandla med långivaren för att få ned räntan på egen hand, alternativt undersöka om det finns andra långivare som har lägre ränta eller en annan ränteform. Här gäller även det motsatta. Får du högre ränta när du förhandlar på egen hand är medlemslånet perfekt.

Andra förmåner med medlemslån

Ett medlemslån kan även ha andra förmåner utöver den bestämda räntan. Det kan exempelvis handla om betalskydd, en form av försäkring som säkerställer att ditt lån betalas av även om du skulle bli arbetslös. Det är naturligtvis inte alla medlemslån som kommer med ett betalskydd, se alltid till att kolla upp exakt vad som gäller för det specifika lån du vill ansöka om.

Ett medlemslån måste inte vara ett privatlån

Det finns olika typer av medlemslån. Swedbank erbjuder exempelvis Nya Medlemslånet, Medlemskontokrediten eller Medlemsbillån om du är medlem hos ett av de fackförbund som banken har förhandlat med. Medlemslånet fungerar som ett vanligt privatlån med

rörlig ränta. Som medlem i ett fack får du bättre villkor, exempelvis låneförsäkring. Medlemsbillånet fungerar också som ett vanligt billån fast återigen med bättre ränta och även slopad uppläggningsavgift.

Medlemskontokrediten skiljer sig däremot från ett vanligt privatlån. Denna typ av medlemslån fungerar i princip som ett kreditkort, du har ett visst belopp som du kan använda när och hur du vill. Beloppet som används måste återbetalas men återbetalningen kan delas upp om du skulle vilja det.

Notera att endast förbundna fackförbund kan teckna dessa medlemslån. Hos Swedbank ingår flera fackförbund från bland annat SACO och LO. Ett exempel på fackförbund som inte har avtal med Swedbank är Unionen.

Hur hittar man passande medlemslån?

Om du är knuten till ett fackförbund kan du börja med att gå in på fackförbundets hemsida för att se vilka medlemsförmåner du har. Ett fackförbund kan ha avtal med flera långivare. Just Unionen erbjuder medlemslån genom Danske Bank, SEB och Nordea. Dessa lån skiljer sig från varandra och kan även förändras med tiden.

Utvalda Fackförbund:
Sveriges största fackförbund
Inkomstförsäkring
Råd & stöd när du behöver det
Läs mer

För arbetare inom välfärden
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt yrkesliv
Läs mer

Fackförbund för endast chefer
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt ledarskap
Läs mer