Gå med i facket

Funderar du på att gå med i facket men har lite svårt att bestämma dig? Här listar vi 9 anledningar till varför det är bra att gå med i facket. Förhoppningsvis kommer du att se nyttan med att vara med i facket och välja att gå med i ett fackförbund som passar dig.

9 anledningar till att gå med i facket

Inkomstförsäkring

Många fackförbund, dock inte alla, erbjuder sina medlemmar en inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringen fungerar som ett komplement till a-kassan. Om du blir arbetslös kan du bara få ut maxtaket i a-kassan oavsett hur hög lön du hade innan. Med en inkomstförsäkring får du ersättning som täcker 80 procent av din tidigare lön (upp till en maxgräns som varierar mellan olika fackförbund). Exempel på fackförbund som erbjuder inkomstförsäkringar är Unionen, ST och GS-facket.

Förhandlingsstyrka

Ju fler som går med i facket desto mer får facket att säga till om. Fler medlemmar som går med i facket betyder facket får ett starkare mandat vid förhandlingar med arbetsgivarorganisationerna. Det tjänar både du och dina kollegor på.

Högre löner

I Sverige har vi inget som heter minimilöner. Det är facket och arbetsgivarorganisationerna som förhandlar om hur stora lönerna ska vara och hur stora löneökningar som ska ske. Genom att vara med i facket är du en av de bidragande orsakerna till att lönerna höjs i din bransch. Ett starkt fack gör därför den ekonomiska tillvaron bättre för både dig själv och dina arbetskollegor – både i dag och på längre sikt.

Hjälp när du behöver det

Om du hamnar i en konflikt med din arbetsgivare kan du kontakta facket för att få hjälp med att lösa den. Facket kan också bistå med juridisk hjälp till sina medlemmar i vissa frågor.

Kollektivavtal

I kollektivavtalet hittas de regler och bestämmelser som ska gälla på arbetsplatsen. Det är facket och arbetsgivaren som förhandlar fram innehållet i kollektivavtalet. Det kan reglerna löner, semesterdagar, regler för övertidsersättning och allt annat som inte är reglerat enligt svensk lag men som det ändå är viktigt att det finns avtal om. Genom att gå med i facket hjälper du till att upprätthålla och förbättra kollektivavtalen.

Granskning av anställningsavtal

Du kan ta hjälp av facket om du behöver granska ditt anställningsavtal. Tanken är att varje fackförbund ska vara experter på hur deras enskilda bransch ser ut och de kan därför hjälpa dig om du har några funderingar kring din anställning.

Seminarier, kurser och fackliga utbildningar

Genom att gå med i facket öppnar sig en värld av intressanta kurser, seminarier, workshops och fackliga utbildningar som du kan ta del av. Fackförbunden brukar också anordna aktiviteter som är intressanta för deras medlemmar. Som medlem i facket har du chansen att gå på dessa tillställningar och knyta nya kontakter med branschkollegor. Många kurser anordnas över hela landet medan andra är koncentrerade till utvalda städer och orter.

CV-granskning

Om du söker nytt jobb brukar facket kunna hjälpa dig med ditt CV och personliga brev. Vissa fackförbund brukar också kunna hjälpa studenter med intervjuträning inför den första arbetsintervjun. Att veta hur du på bästa sätt genomför en arbetsintervju är ett stort hjälpmedel i jakten på nytt jobb.

Rabatter och erbjudanden

Om du går med i facket får du också ta del av rabatter och erbjudanden som facket förhandlat fram till sina medlemmar. De här rabatterna har oftast ingenting med ditt yrke att göra – snarare är det rabatter som du har nytta av i ditt privatliv. Exempel på rabatter som finns att tillgå för dem som går med i facket är för tidningsprenumerationer, försäkringar, resor och andra konsumentprodukter.

Vill du gå med i facket nu?

Det där var nio anledningar till att gå med i facket. Du kan säkert komma på fler. Tycker du det verkar vara en bra idé att gå med i facket? Om du fortfarande inte är säker kan du läsa på mer fackförbund på vår webbplats.

Utvalda Fackförbund:
Sveriges största fackförbund
Inkomstförsäkring
Råd & stöd när du behöver det
Läs mer

För arbetare inom välfärden
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt yrkesliv
Läs mer

Fackförbund för endast chefer
Inkomstförsäkring
Råd och stöd i ditt ledarskap
Läs mer
Läs också: